Skip to main content
Via analyse en advies naar betere B2B websites

Mijn tweede Joomla 4 upgrade kostte mij vier pogingen

Geschreven door Ruud Huijts op .
Onze eigen website heb ik naar Joomla 4 gemigreerd. Na de ervaring met een andere upgrade dacht ik dit klusje wel even te klaren. Ik was toch iets te optimistisch.

Upgrade samenzicht.nl naar Joomla 4

Al eerder had ik de website van de Vereniging Voor Biometrie en Identiteit (VVBI) gemigreerd naar Joomla 4. Dit had mij nuttige inzichten opgeleverd. Nu was onze eigen samenzicht.nl aan de beurt. Ook hier waren nauwelijks inhoudelijke wijzigingen voorzien. Met de vorige ervaring in gedachte veronderstelde ik fluitend naar Joomla 4 te kunnen migreren. Achteraf bezien een naïeve gedachte. Of positief, ik heb weer wat geleerd uit deze nieuwe upgrade.

Onderschatte hobbels

Ontwikkelomgeving op subdomein

Voor de zekerheid had ik allereerst Joomla 4 geïnstalleerd met de app van de webhoster, omdat de standaardlocatie op de webserver in  de loop van  de tijd aangepast was. Dit verliep naar verwachting. De database had ik vervolgens schoon geveegd. Van de productiesite had ik een kopie gemaakt  en in een subdomein hersteld. Mijn ontwikkelomgeving stond klaar. Ik was lekker op weg, tot zover.

Pre-update check is er niet voor niets

De pre-update check gaf informatie overeenkomstig mijn verwachting na mijn eerste migratie naar Joomla 4. Verder aan de slag dus. De live update naar Joomla 4.2.3 ging echter hopeloos mis.
De onverwachte karrevracht aan foutmeldingen verontrustte mij en leidde tot een desperate zoektocht op internet. “Opeens” realiseerde ik mij, dat ik weliswaar de database leeg gemaakt had maar niet de installatiemap op de webserver. Dom, dom, dom van mij. Terug naar af.

De ontwikkelomgeving kon ik snel herstellen. De pre-update check die Joomla standaard biedt, had ik beter bekeken. De extensies die volgens mij (!) attentie vroegen had ik de nodige aandacht gegeven. Helaas, de live update ging weer mis. Het backend toonde wel iets van Joomla 4 maar was onbruikbaar. Het frontend liet allerlei foutmeldingen zien. Wat had ik verkeerd gedaan?

Er zat niets anders op dan voor de derde keer opnieuw te beginnen. Kritisch elke stap volgend bleek ik bij het herstel van de website in de ontwikkelomgeving de configuratie onbedoeld had gewijzigd. Gewapend met dit nieuwe inzicht moest de upgrade nu toch lukken. Niets was minder waar. Weer grandioos mislukt.

Mijn halsstarrigheid

De vierde poging was nu of nooit. De ontwikkelomgeving herstellen en mogelijke problemen met extensies vooraf oplossen ging veel sneller. Ik wist van de vorige migratie, dat de extensie voor het gebruikte aanvraagformulier problemen gaf. Deze had ik dus verwijderd om later te vervangen. Dankzij het Joomla! Forum was ik in staat om een installatiefout van het taalpakket in de database vooraf te herstellen. Taalkeuze werkte al een tijd niet helemaal goed, realiseerde ik mij achteraf. Alleen de backupextensie vereiste ook nog aandacht volgens de pre-update check. Dit zou toch niet waar zijn? Bij de migratie van vvbi.nl had dit niet tot een probleem geleid. Vol ongeloof verwijderde ik voor alle zekerheid  toch de backupextensie.
Had ik deze zaken maar eerder "bedacht". De upgrade naar Joomla 4 ging probleemloos en was geslaagd.

Klus geklaard, les geleerd

Opgelucht was ik om een backup van de gemigreerde versie te kunnen maken. Natuurlijk waren er nog wat restpunten om af te handelen. Ook leidde de migratie tot meerdere kleine inhoudelijke aanpassingen. De Joomla 4 migratie was gelukkig achter de rug en de nieuwe situatie geconsolideerd.

Achteraf bezien had de upgrade mij veel minder moeite gekost en spanning opgeleverd, als ik niet blind mijn vorige ervaringen had geloofd (“de vorige keer ging het toch goed”) en als ik rustiger stap voor stap de aanbevolen acties had uitgevoerd. Weer wat geleerd. Op naar een volgende Joomla upgrade.

Recente blogs

Mijn eerste migratie naar Joomla4: vvbi.nl

De website van de Vereniging Voor Biometrie & Identiteit , vvbi.nl, heb ik gemigreerd naar Joomla 4 en op onderdelen aangepast. Deze upgrade heeft mij weer veel geleerd.

Welke afslag neem jij met je website analytics?

Hoe jij informatie over bezoek aan je website verkrijgt, is jouw keuze. Draait er geen analytics tool op je website, of ga jij voor privacyvriendelijk klantgericht of grensoverschrijdend onvriendelijk?

(Google) Analytics, maar dan wel graag privacyvriendelijk

Als men privacy van websitebezoekers als uitgangspunt verkiest, kan men beter andere webanalyse dan Google Analytics inzetten. Wat zich op een website afspeelt, kan ook prima privacyvriendelijk geanalyseerd worden.